Jadłospis

JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK, 11.12.2017 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo razowe, pytlowe z masłem, wędliną, pomidor, papryka, kiełki   z rzodkiewki,  herbata.  Jabłko. A1; A2; A4

OBIAD: Zupa pieczarkowa, „shrekowe” naleśniki z szynką i żółtym serem, ketchup, sałata lodowa z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem w sosie vinegret, kompot owocowy.A1; A2; A3; A4; A6; A13

PODWIECZOREK: Bułka pełnoziarnista z masłem, pasta z kiełbasy, rzodkiewka, cykoria, herbata z cytryną,  owoc.A1; A2; A4

WTOREK, 12.12.2017 r.

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo razowe, pełnoziarniste z masłem, pasta z białego sera z rzodkiewką,  jajko na twardo, pomidor,  ogórek, papryka, herbata owocowa.     A1; A2; A3  Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowo-marchwiowy.

OBIAD: Zupa brokułowa z ziemniakami, ryż, potrawka z kurczaka, sałatka z buraków z owocem granatu, kalafior   z masłem, bułką tartą, woda, owoce. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Bułka z masłem, jogurt naturalny z musem owocowym, kawa/herbata, owoc.A1; A2

ŚRODA, 13.12.2017 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo razowe z masłem, wędliną,  pomidor, papryka,  kiełki rzodkiewki, herbata owocowa.  A1; A2; A4   świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowy.

OBIAD: Barszcz ukraiński, kluski śląskie, leczo, kalarepka i marchewka do gryzienia, owoc, woda. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Zapiekanka z żółtym serem, ketchup, herbata owocowa, owoc.A1; A2

CZWARTEK, 14.12.2017 r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo razowe, pytlowe  z masłem, miodem, serki owocowe, herbata.      Jabłko. A1; A2

OBIAD: Zupa krem z dyni z zacierkami i kroplą śmietany, ziemniaki, pieczony udziec z indyka w sosie musztardowym, sałata, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy. A1; A2; A3; A4; A6; A13

PODWIECZOREK: Kasza jaglana z owocami i bakaliami, herbata, owoc, sok.A1; A2

PIĄTEK, 15.12.2017 r.

ŚNIADANIE: Płatki śniadaniowe z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, papryka, herbata.      owoc.A1; A2; A4

OBIAD: Rosół z kurczakiem i kaszą manną, ziemniaki, burgery rybne, bukiet surówek (rzodkiewka z jogurtem, marchewka z chrzanem, kapusta kiszona z cebulką), kompot truskawkowy. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Chleb pełnoziarnisty z pastą z kurczaka, pomidor ze szczypiorkiem, herbata, owoc.A2; A4

SZANOWNI RODZICE: zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie

 

 

 

 

 

 

 

 

INFORMACJA O ALERGENACH

 

Drodzy Rodzice!

 Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.

Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).

Alergia pokarmowa- (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) - obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.

Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.

 

Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).                  

 

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

 

Lp.

Alergen wg rozporządzenia

Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:

1

Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

         W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).

2

Jaja i produkty pochodne

         Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.

3

Ryby i produkty pochodne

 Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.

4

Soja i produkty pochodne

          W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)

5

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

         Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).

6

Seler i produkty pochodne

          Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.

7

Nasiona sezamu i produkty pochodne

            Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.

8

Dwutlenek siarki

Składnik owoców suszonych.

     

     Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.