PONIEDZIAŁEK, 16. 07. 2018 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo razowe z masłem, wędliną, ogórek świeży, papryka, pomidor, kiełki, herbata. Świeżo tłoczone soki marchwiowo-owocowe.

OBIAD: Zupa grochowa, makaron z serem, śmietaną, truskawkami, młoda marchewka do gryzienia, kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK: Bułka z masłem, pasta z kiełbasy, rzodkiewka, herbata z cytryną, owoc.

WTOREK, 17. 07. 2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pytlowe z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką, ser żółty,  ogórek, pomidor, herbata owocowa. Jabłko.

OBIAD: Barszcz ukraiński, kasza gryczana, gulasz wieprzowy, surówka wielowarzywna, woda z cytryną  i listkiem mięty, owoc.

PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy, chrupki kukurydziane, owoc.

ŚRODA, 18. 07. 2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo razowe  z masłem, wędliną, pomidor, papryka, kiełki, herbata. Jabłko.

OBIAD: Zupa szczawiowa z ryżem, ziemniaki, kotlet z jajka, szpinak, pomidor ze szczypiorkiem, kompot porzeczkowy.

PODWIECZOREK:  Kolorowe kanapki z sałatą, schabem pieczonym, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, herbata z cytryną, owoce.

CZWARTEK, 19. 07. 2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, żółtym serem, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata owocowa. Owoc.

OBIAD: Zupa ogórkowa, makaron spaghetti z mięsem w sosie bolognese, ogórek małosolny, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Ciasto drożdżowe z rodzynkami, kawa z mlekiem, owoc.

 PIĄTEK, 20. 07. 2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki śniadaniowe z mlekiem, pieczywo razowe z masłem, wędliną, pomidor, ogórek, papryka, herbata.  Soki marchwiowo-owocowe.

OBIAD: Krupnik z kaszą jaglaną, ziemniaki, ryba smażona w ziarnach sezamu, surówka z kiszonej kapusty, marchewka do gryzienia, kompot porzeczkowy.

PODWIECZOREK: Chleb z masłem, fasolka po bretońsku, owoc, herbata z cytryną.

SZANOWNI RODZICE: zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast