Kruche ciasteczka „Ptaszki”
Zainspirowana tematem przyrodniczym i zmęczona pracą przy komputerze postanowiłam, że trzeba troszkę popracować inaczej….Sięgnęłam po przepisy kulinarne i przy okazji znalazłam foremki do ciasteczek. Bardzo się ucieszyłam, że była wśród nich foremka przedstawiająca ptaszka. Natychmiast, bez żadnego zastanowienia sięgnęłam po sprawdzony już przepis na kruche, maślane ciasteczka. Oto on:
- 30 dkg szklanki mąki (2 szklanki)
- 10 dkg masła (pół kostki)
- 10 dkg cukru pudru ( pół szklanki)
- 2 żółtka
- 0,5 małej torebki proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany
To dość mała porcja, ja zwykle robię z dwóch. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników, wałkować dość cienko i wykrawać foremką. Piec krótko na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Oto efekty mojej pracy.
Po upieczeniu można pojedyncze ciasteczka posypać pudrem, ja tym razem przełożyłam je dżemem, złożyłam po dwa i na koniec posypałam cukrem pudrem zmieszanym z wanilią. Wyszły naprawdę świetne! Dzieci zapewne pamiętają, jak robiliśmy z tego przepisu ciasteczka „Syrenki” w przedszkolu…..tym razem ptaszki….. Zachęcam WAS do pieczenia, pochwalcie się efektami!!!!
Pozdrawiam wiosennie i życzę udanych wypieków- pani Ela