PONIEDZIAŁEK, 13.01.2020 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo razowe z masłem, wędliną, pomidor, papryka, herbata. (A1; A2; A4) Jabłko. Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowo-marchwiowy
OBIAD: Kapuśniak z kapusty kiszonej, naleśniki z żółtym serem, surówka z kapusty pekińskiej, groszek zielony z masłem, bułką tartą, woda, owoce. (A1; A2; A3; A4; A6)
PODWIECZOREK: Bułka grahamka z masłem, pastą z łososia wędzonego z białym serem i koprem, rzodkiewka, herbata z cytryną, owoc. (A1; A2; A8)

WTOREK, 14.01.2020.

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pytlowe z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, serem żółtym, ogórek, pomidor, herbata owocowa. (A1; A2) Jabłko.
OBIAD: Rosół z makaronem, ziemniaki, pulpety z indyka w sosie koperkowym z prażonymi ziarnami słonecznika i dyni, sałatka z ogórka kiszonego, warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem, kompot truskawkowy. (A2; A3; A4; A6)
PODWIECZOREK: Kasza jaglana na mleku z musem owocowym, herbatka żurawinowa, banany. (A1; A2)

ŚRODA, 15.01.2020 r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, papryka, herbata. (A1; A2; A4) Jabłko. Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowo-gruszkowy.
OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem, ziemniaki, kotlet z jajka ze szczypiorkiem, szpinak z czosnkiem, pomidor z cebulką, kompot truskawkowy. (A1; A2; A3; A4; A6)
PODWIECZOREK: Kolorowe kanapki z pieczywa pełnoziarnistego ze schabem pieczonym, sałatą, rzodkiewką, herbata owocowa, gruszki. (A1; A2; A4)

CZWARTEK, 16.01.2020 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser biały z owocami, jajko na twardo, rzodkiewka, pomidor, herbata owocowa. (A1; A2; A3) Jabłko.
OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem, cepeliny z farszem mięsnym, cebulką duszoną, sałata lodowa z ogórkiem, rzodkiewką, sosem vinegre, kompot truskawkowy. (A1; A2; A3; A4; A6; A13)
PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy, chrupki kukurydziane, owoc. (A1; A2)

PIĄTEK, 17.01.2020 r.

ŚNIADANIE: Płatki śniadaniowe z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, pomidor, ogórek, papryka, herbata. (A1; A2; A4) Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowo-marchwiowy.
OBIAD: Zupa jarzynowa z zacierkami, ziemniaki, kotleciki z wątróbki drobiowej, surówka z białej rzodkwi ze śmietana, ogórek kiszony, kompot, owoce. (A1; A2; A3; A4; A6)
PODWIECZOREK: Bułka z masłem, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną, owoc. (A1; A2; A13)

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaPojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodneW postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2Jaja i produkty pochodneSkładnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3Ryby i produkty pochodne Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4Soja i produkty pochodneW postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6Seler i produkty pochodneSkładnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7Nasiona sezamu i produkty pochodneSkładnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8Dwutlenek siarkiSkładnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast