PONIEDZIAŁEK, 17.09.2018 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, pomidor, papryka, kiełki rzodkiewki, herbata z owoców leśnych. A1; A2; A4 Jabłko.
OBIAD: Zupa jarzynowa, naleśniki szpinakowe z szynką i żółtym serem, sałatka z ogórka kiszonego, kompot truskawkowy. A1; A2; A3; A4; A6
PODWIECZOREK: Bułka z masłem, pastą z jajka ze szczypiorkiem, rzodkiewki, herbata z cytryną, miks owoców. A1; A2; A3

WTOREK, 18.09.2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z czosnkiem i awokado, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata owocowa. A1; A2 Soki marchwiowo-owocowe.
OBIAD: Zupa koperkowa z ziemniakami, drobna kasza jęczmienna, kurczak w sosie curry, sałata pomidorem, ogórkiem, w sosie vinegre, fasolka szparagowa z masłem, bułką tartą, kompot z czarnej porzeczki. A1; A2; A4; A6; A11; A13
PODWIECZOREK: Kasza manna na mleku z musem owocowym, herbata, owoc. A1; A2

ŚRODA, 19.09.2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ogórek, papryka, rzodkiewka, herbata. A1; A2; A4 Jabłko.
OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem świderki, zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami w sosie beszamelowym, surówka „jesienna” z koperkiem, kompot wieloowocowy. A1; A2; A3; A4; A6
PODWIECZOREK: Sałatka „hawajska” z ryżem, wędliną, ananasem (bułka), herbata z cytryną, kiwi. A1; A2; A4

CZWARTEK, 20.09.2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem białym, miód wieloowocowy, pomidor, papryka, herbata owocowa. A1; A2 Jabłko.
OBIAD: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem, ziemniaki, gołąbki „bez zawijania” w sosie pomidorowym z prażonymi ziarnami sezamu i słonecznika, sałata, marchewka i kalarepka do gryzienia, kompot truskawkowy. A1; A3; A4; A6; A11; A14
PODWIECZOREK: Chałka z masłem, kakao/herbata owocowa, owoc. A1; A2

PIĄTEK, 21.09.2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki śniadaniowe z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, pomidor, ogórek, papryka kolorowa, rzodkiewka, herbata z cytryną. A1; A2 Świeżo tłoczone soki owocowe.
OBIAD: Rosół z kaszą manną, rybka pieczona z masłem i koperkiem, surówka z kapusty czerwonej, kompot truskawkowy, owoce. A1; A2; A4; A6; A8
PODWIECZOREK: Ciasto drożdżowe z rodzynkami, kawa na mleku, owoc. A1; A2

SZANOWNI RODZICE: zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast