PONIEDZIAŁEK, 24.02.2020 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, kiełki, papryka, herbata.            Jabłko. (A1; A2; A4)

OBIAD: Zupa z kapusty kiszonej, pierożki leniwe z masłem, bułką tartą, surówka z marchwi i jabłka,  kompot wieloowocowy. (A1; A2; A4; A6; A3)

PODWIECZOREK: Bułka orkiszowa z masłem, kiełbaski frankfurterki na gorąco, ketchup,  ogórek , herbata z cytryną, owoc. (A1; A2; A4)

WTOREK, 25.02.2020 r.

ŚNIADANIE: Kawa INKA na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, ser żółty, ogórek, papryka, kiełki, herbata. (A1; A2)   Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowy.

OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami, kasza jęczmienna wiejska, „jeżyki” mięsne w sosie pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej, fasolka szparagowa z masłem, bułką tartą, woda, owoce. (A1; A2; A4; A6; A11)

PODWIECZOREK: Placuszki z kiełbasą, kukurydzą i warzywami, rzodkiewka, herbata z cytryną . (A1; A2; A3; A4)

ŚRODA, 26.02.2020 r.

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, pomidor, ogórek, kiełki, herbata.      Jabłko. (A1; A2; A4)

OBIAD: Zupa ryżanka z warzywami, medaliony ziemniaczane z brokułami w sosie z cukinii, roszponka, ogórek zielony,  kompot wieloowocowy. (A1; A2; A3; A4; A6)

PODWIECZOREK:  Ryż prażony z musem śliwkowym, herbata, owoc. (A1; A2)

CZWARTEK, 27.02.2020 r

ŚNIADANIE: Mleko na ciepło, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, jajko
na twardo, pomidor,  ogórek, herbata owocowa.  (A1; A2; A3) Świeżo tłoczony sok jabłkowy.

OBIAD:  Zupa jarzynowa ,  ziemniaki, kotlet schabowy,  sałata, marchewka z groszkiem, kompot truskawkowy. (A1; A2; A3; A4; A6)

PODWIECZOREK: Budyń kakaowy, podpłomyki, bułka, owoc, herbata. (A1; A2)

PIĄTEK, 28.02.2020 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, papryka,  herbata owocowa. Jabłko. (A1; A2; A4)

OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem, ziemniaki, gulasz rybny z warzywami, sałata, surówka z kapusty kiszonej, kompot wiśniowy. (A1; A2; A4; A6; A8)

PODWIECZOREK: Bułka grahamka z  masłem, jogurt naturalny z owocami, herbata . (A1; A2)

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaPojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodneW postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2Jaja i produkty pochodneSkładnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3Ryby i produkty pochodne Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4Soja i produkty pochodneW postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6Seler i produkty pochodneSkładnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7Nasiona sezamu i produkty pochodneSkładnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8Dwutlenek siarkiSkładnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast