PONIEDZIAŁEK, 24.09. 2018 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, ogórek zielony, papryka, herbata z owoców leśnych. A1; A2; A4 Jabłko.

OBIAD: Zupa fasolowa, pierożki leniwe z masłem, bułką tartą, surówka z marchwi, kompot z czarnej porzeczki, woda, owoce. A1; A2; A3; A4; A6; A11

PODWIECZOREK: Chleb razowy, pasta z kurczaka, rzodkiewka, herbata z cytryną, owoc. A1; A2; A4

WTOREK, 25.09. 2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, pomidor,  ogórek, kiełki wielozbożowe, herbata owocowa. A1; A2; A4 Jabłko.

OBIAD: Zupa-krem pomidorowy, ryż, krokiety ziemniaczane w sosie pieczarkowym, brokuły, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Zapiekanki z szynką, żółtym serem, herbata z cytryną, owoc.A4

ŚRODA, 26.09. 2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, miód, pomidor, papryka, herbata.   A1; A2; Sok marchwiowo-owocowy.

OBIAD: Zupa ogórkowa, cepeliny z farszem mięsnym, surówka wielowarzywna, cebulka duszona, kompot truskawkowy. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK:  Budyń kakaowy, wafle ryżowe/chrupki kukurydziane, sok owocowy (herbata), owoc. A1

CZWARTEK, 27.09. 2018 r.

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, jajko na twardo, ogórek, papryka, herbata owocowa. A1; A2; A3      Sok marchwiowo-owocowy.

OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami, kasza gryczana, bitki wieprzowe w sosie własnym, sałatka z ogórka kwaszonego, kalafior z masłem, bułką tartą, kompot truskawkowy. A1; A2; A4; A6;

PODWIECZOREK: Jabłko pieczone z miodem i rodzynkami, bułka z masłem, woda  z cytryną i listkiem mięty. A1, A2

PIĄTEK, 28.09. 2018 r.

ŚNIADANIE: Musli owocowe z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek kiszony, papryka,  herbata owocowa. A1; A2; A4 Jabłko.

OBIAD: Krupnik z kaszą jaglaną, ziemniaki, kotlet z ryby w warzywach po grecku posypane świeżą rukolą, kalarepa, kompot porzeczkowy. A2; A3; A4; A6; A8

PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z sezamem i musem owocowym, bułka z masłem, kawa      z mlekiem, owoce. A1; A2.

 

SZANOWNI RODZICE: zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast