PONIEDZIAŁEK, 09.03.2020 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo razowe na miodzie z masłem, wędliną, ogórek, papryka, cykoria, herbata.      A1; A2; A4 Jabłko.

OBIAD: Kapuśniak z kapusty kiszonej, naleśniki z żółtym serem, sosem tzatziki, surówka z selera z rodzynkami, orzechami włoskimi, woda .   A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Chleb pytlowy z masłem, pastą z jajka ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata z cytryną,  owoc. A1; A2; A3

WTOREK, 10.03.2020 r.

ŚNIADANIE: Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pasta z białego sera
z awokado, ogórek, papryka, cykoria, herbata.  A1; A2 Jabłko.

OBIAD: Zupa grochowa, ziemniaki, kotlet mielony, mizeria, fasolka szparagowa z masłem, bułką tartą, kompot wieloowocowy. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK:  Racuszki z jabłkami, cukrem pudrem, herbata z cytryną. A1; A2; A3

ŚRODA, 11.03.2020 r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane  z masłem, wędliną, ogórek, papryka, herbata. A1; A2; A4  Jabłko.

OBIAD: Aksamitna zupa pomidorowa z ryżem i kropelką śmietany, makaron spaghetti z sosem bolognese (mięsno – pomidorowym), serem żółtym, surówka z ogórka kiszonego, kompot wieloowocowy. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Budyń kakaowy, chrupki kukurydziane, bulka z masłem, herbata z cytryną, owoc. A1; A2

CZWARTEK, 12.03.2020 r.

ŚNIADANIE: Kawa Inka na mleku, pieczywo razowe z masłem,  naturalne serki homogenizowane z warzywami, jajko na twardo, pomidor, papryka, herbata owocowa.   A1; A2; A3. Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowy.

OBIAD: Zupa z zielonego groszku z ziemniakami, kasza jęczmienna pęczak, pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym, surówka z marchwi z chrzanem, kompot wieloowocowy. A1; A2; A4; A6

PODWIECZOREK: Chałka z masłem i dżemem truskawkowym, herbata/ciepłe mleko, owoc. A1; A2

PIĄTEK, 13.03.2020 r.

ŚNIADANIE: Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, papryka, herbata.    A1; A2; A4 Soki marchwiowo-owocowe.

OBIAD: Zupa fasolowa, ziemniaki, rybka łosoś pieczony, surówka z  kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Ryż z jabłkiem duszonym, kakao/herbata.

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaPojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodneW postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2Jaja i produkty pochodneSkładnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3Ryby i produkty pochodne Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4Soja i produkty pochodneW postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6Seler i produkty pochodneSkładnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7Nasiona sezamu i produkty pochodneSkładnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8Dwutlenek siarkiSkładnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast