PONIEDZIAŁEK, 08. 07. 2019 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo razowe z masłem, wędliną, ogórek, papryka, cykoria, herbata.            Jabłko.

OBIAD: Kapuśniak z młodej kapusty, pierożki leniwe z masłem, bułką tartą, jabłko duszone, kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK: Bułka z masłem, pastą z łososia wędzonego z koperkiem, rzodkiewki, herbata z cytryną,  owoc.

WTOREK, 09. 07. 2019 r.

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożki owocowe,  jajko na twardo, ogórek, pomidor, herbata owocowa. Soki marchwiowo-owocowe. 

OBIAD: Zupa brokułowa, ryż, kurczak w sosie curry, sałata zielona z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką w sosie vinegre, kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK: Zapiekanki z żółtym serem, ketchup, herbata z cytryną, owoc.

ŚRODA, 10. 07. 2019 r.

ŚNIADANIE: Płatki śniadaniowe z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, papryka, pomidor, kiełki, herbata.   Soki marchwiowo-owocowe.

OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem, kluski śląskie, leczo warzywne z kiełbasą podwawelską, ogórek zielony,  kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Kanapki z pastą z kurczaka, pomidor, herbata z cytryną, owoc.

CZWARTEK, 11. 07. 2019 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo razowe z masłem, serem żółtym, sałatka z serka homogenizowanego z warzywkami, herbata.  Soki marchwiowo-owocowe.

OBIAD: Rosół z kaszą manną, ziemniaki, kotlet mielony, sałata, marchew z groszkiem, kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK: Ryż z musem śliwkowym, kawa/herbata, owoc.

PIĄTEK, 12. 07. 2019 r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, pomidor, papryka,  ogórek, herbata owocowa. Jabłko.

OBIAD: Zupa jarzynowa z młodych warzyw z zacierkami, ziemniaki, kotleciki z wątróbki drobiowej z cebulą duszoną, sałatka z ogórka kiszonego, kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK: Bułka grahamka z masłem, jogurt naturalny z musem owocowym, herbata  z cytryną, owoc.

SZANOWNI RODZICE: zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaPojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodneW postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2Jaja i produkty pochodneSkładnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3Ryby i produkty pochodne Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4Soja i produkty pochodneW postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6Seler i produkty pochodneSkładnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7Nasiona sezamu i produkty pochodneSkładnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8Dwutlenek siarkiSkładnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast