PONIEDZIAŁEK, 02.12.2019 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo razowe i pytlowe z masłem, wędliną, pomidor, papryka, herbata. A1; A2; A4 Jabłko.

OBIAD: Zupa grochowa, pierożki „ruskie” z cebulką duszoną, sałatka z ogórka kwaszonego, marchewka do gryzienia, kompot wieloowocowy A1; A2; A3; A4; A6 

PODWIECZOREK: Bułka z masłem, pasta z jajka, ogórek, herbata z cytryną, owoc.A1; A2; A3

WTOREK, 03.12.2019 r. 

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo razowe, pełnoziarniste z masłem, twarożkiem                 ze szczypiorkiem, ser żółty, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata owocowa. A1; A2     

Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowo-marchwiowy.

OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami, kasza gryczana, bitki wieprzowe w sosie własnym, fasolka szparagowa z masłem, surówka wielowarzywna, kompot wieloowocowy. A1; A2; A4; A6

PODWIECZOREK: Kisiel owocowy, podpłomyki, (bułka z masłem) herbata owocowa.A1; A2

ŚRODA, 04.12.2019 r. 

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo razowe z masłem, wędliną, kiełki rzodkiewki, ogórek, papryka, herbata.   A1; A2; A4    

OBIAD: Zupa – krem z zielonego groszku z grzankami ziołowymi, łazanki z mięsem, kapustą kiszoną, marchewka do gryzienia, woda, owoce. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: Makaron z serem, śmietaną, truskawkami, herbata A1; A2; A3

CZWARTEK, 05.12.2019 r. 

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo razowe, pytlowe z masłem, twarożek z rzodkiewką, jajko  na twardo, kiełki rzodkiewki, ogórek, papryka, herbata. Jabłko. 

Świeżo tłoczony sok naturalny jabłkowo-gruszkowy. A1; A2; A3

OBIAD: Zupa fasolowa, ziemniaki, spaghetti bolognese z mięsem w sosie pomidorowym, sałata, kalarepka do gryzienia, woda, owoce. A1; A2; A3; A4; A6

PODWIECZOREK: bułka alpejska z miodem, herbata z cytryną. owoc A1; A2; A6 

PIĄTEK, 06.12.2019 r. MIKOŁAJKI

ŚNIADANIE: musli  z mlekiem, pieczywo razowe, pełnoziarniste z masłem, wędliną, ogórek, papryka, herbata.      Jabłko.A1; A2; A4

OBIAD: Krupnik z kaszą wiejską, ziemniaki, sałata, ryba pieczona (łosoś) z sosem jogurtowo-czosnkowym, rukola, warzywa z wody, kompot wieloowocowy. A1; A2; A13; A4; A6; A8

PODWIECZOREK: Pączuszki, herbata, soki owocowe, owoce różne. A1; A2; A3 

SZANOWNI RODZICE: zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaPojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodneW postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2Jaja i produkty pochodneSkładnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3Ryby i produkty pochodne Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4Soja i produkty pochodneW postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6Seler i produkty pochodneSkładnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7Nasiona sezamu i produkty pochodneSkładnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8Dwutlenek siarkiSkładnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast