PONIEDZIAŁEK, 20.05. 2019 r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, papryka, kiełki rzodkiewki, herbata żurawinowa. Jabłka, marchewka. (A1; A2; A4)

OBIAD: Kapuśniaczek, makaron świderki z serem, truskawkami, śmietaną, marchewka do gryzienia, kompot z czarnej porzeczki. (A1; A2; A3; A4; A6)

PODWIECZOREK: Bułka grahamka, pasta z tuńczyka, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną, owoc. (A1; A2; A8)

WTOREK, 21.05. 2019 r. DZIEŃ MAMY I TATY, GR. I i IV

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożki owocowe, miód, herbata owocowa. Jabłko.(A1; A2) Świeżo tłoczone soki jabłkowo-owocowe.

OBIAD: Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, ryż kolorowy, kurczak w sosie curry, pomidor ze szczypiorkiem, mięta, owoce. (A1; A2; A4; A6)

PODWIECZOREK: Chałka z masłem, kakao, herbata z cytryną, owoc. (A1; A2)

ŚRODA, 22.05. 2019 r. DZIEŃ MAMY I TATY, GR. III i II

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórek, pomidor, herbata. Jabłko. (A1; A2; A4)

OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem, ziemniaki, kotlet z jajka, szpinak, surówka wielowarzywna, kompot truskawkowy. (A1; A2; A3; A4; A6)

PODWIECZOREK: Kanapka z masłem, pastą z kurczaka, ogórek małosolny, rzodkiewka, herbata, owoc.(A1; A2; A4)

CZWARTEK, 23.05. 2019 r.

ŚNIADANIE: Musli owocowe z mlekiem, pieczywo razowe z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, ser żółty gouda, ogórek, papryka, cykoria, herbata. Świeżo tłoczone soki marchwiowo-owocowe. (A1; A2)

OBIAD: Zupa zacierkowa, ziemniaki, kotlet schabowy, fasolka szparagowa, sałatka z buraków z ziarnami granatu, woda z miętą i plasterkiem cytryny, owoc. (A1; A2; A3; A4; A6)

PODWIECZOREK: Kisiel owocowy z jabłkiem, chrupki kukurydziane, bułka z masłem, mleko, owoc.(A1; A2)

 

PIĄTEK, 24.05. 2019 r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo razowe z masłem, wędliną, serem żółtym, ogórek, pomidor, cykoria, herbata z owoców leśnych. Jabłko. (A1; A2; A4)

OBIAD: Rosół z kaszą manną, ziemniaki, ryba smażona w ziarnach sezamu, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy. (A1; A2; A3; A4; A6; A8; A14)

PODWIECZOREK: Kasza jaglana na mleku z musem śliwkowym, herbata, owoc. (A1; A2)

SZANOWNI RODZICE: zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaPojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodneW postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2Jaja i produkty pochodneSkładnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3Ryby i produkty pochodne Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4Soja i produkty pochodneW postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6Seler i produkty pochodneSkładnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7Nasiona sezamu i produkty pochodneSkładnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8Dwutlenek siarkiSkładnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Rozmiar czcionki
Kontrast