Babeczki wielkanocne
Przedszkolaki oraz Rodziców zachęcamy do przygotowania słodkich Babeczek wielkanocnych.
Składniki:
½ kg mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
½ kostki masła
1 szklanka mleka
½ kostki drożdży
rodzynki
skórka pomarańczowa
zapach.
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy drożdże, mleko, mąkę – wszystko wyrabiamy mikserem, na koniec dodajemy rozpuszczone masło i bakalie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i odstawiamy na 15 min. Babeczki wkładamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy 15 min w temperaturze 1800 C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!