Eksperyment z jajkiem
Do przeprowadzenia eksperymentu będziemy potrzebowali: jednego surowego i jednego ugotowanego jajka (można je oznaczyć np. literką S – jajko surowe, G – gotowane jajko)
Zaczynamy od porównania obu jajek, sprawdzamy czy jajka wydają dźwięk przy delikatnym potrząsaniu blisko ucha, które jajko jest cięższe, później kręcimy jajkami na stole (tak jak kręci się bączka, taką zabawkę) i sprawdzamy, które z jajek kręci się szybciej i dłużej.
DO KRĘCENIA GOTOWI START!
Opis eksperymentu:
Jajko ugotowane łatwo jest wprawić w ruch obrotowy, kręci się szybko. Natomiast jajo surowe kręci się wolno, szybko się zatrzymuje i jego obrót nie jest taki płynny. Dzieje się tak, ponieważ jajo ugotowane jest zwarte w środku i na zewnątrz (posiada jedną, stałą oś obrotu), natomiast jajo surowe składa się z twardej skorupki i płynnego wnętrza, każda z tych części zachowuje się inaczej, kiedy nim zakręcimy. Kręcąc surowym jajkiem wprawiamy w ruch skorupkę, a wnętrze pozostaje w bezwładzie, płynny środek wyhamowuje ruch obrotowy.